Thursday, April 2, 2009

aSaM pEdAs mELaKa... sSLLLLLuuuuRRRppp..


BAHAN-BAHAN
1 kg ikan tenggiri (boleh guna apa2 ikan atau ayam)
2 biji terung
2 biji tomato
2 kuntum bunga kantan
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan jus asam jawa
750 ml air (lebih kurang)
  • A (KISAR HALUS)...
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm kunyit hidup
2 cm halia
1 camca besar jintan manis
1 camca teh lada hitam biji
1 cm belacan (resipi asal tak letak)
  • B...
1 biji bawang besar, dihiris
1/2 camca teh halba
1/2 camca teh biji sawi
3/4 tangkai daun kari



CARA MEMBUATNYA :-

  1. Ikan dibersihkan, cuci dan toskan.
  2. Terung dikerat 2, belah 2 setiap keratan dan hiris tapi tidak putus, rendam dalam air garam.
  3. Tomato dibelah 2 setiap biji. (boleh letak bendi, kalau suka)...Ketepikan.
  4. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga harum dan perang, masukkan bahan "A" dan juga cili kisar, goreng dengan api sederhana hingga terbit minyak.
  5. Tuang air dan biar mendidih.'
  6. Masukkan ikan, jus asam jawa dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (nak guna serbuk perasa pun ok). Bila mendidih, masukkan terung (dan bendi, jika guna).
    Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
  7. Hidangkan hangat bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulaman....

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails