Sunday, November 29, 2009

cHoCoLatE mOisT cAkE - rOsEbUd dEcO

Nie plak order dr Bro Radhi.. kata nya x kisah nk kek apa2.. Errrmm ssh gak nk wat coz citarasa org x sama. So i choose a chocolate cake with a chocolate ganache topping. Yumm..yumm..yummy.. Fully chocolate taste. Happy Birthday Akma!!!.. Sorry ar akak x tau yg ke berapa coz Bro Radhi pn x ingat.. hehehe.. Hope u'll enjoy with this cake and wish all the best to u. Cheers!

Cake : Chocolate Cake Moist
Topping : Chocolate Ganache + Chocolate BC
Weight : 2kgs

Tuesday, November 24, 2009

cHoCoLatE mOisT cAkE - bAbY fOOtPriNt

happy birthday 2 u.. happy birthday 2 u..happy birthday 2 Hanna & Hanny..happy birthday 2 u..

Pejam celik.. pejam celik..dh sethn si kembar nie ye.. harap2 jadila ank yg sollehah n cepatla jln coz mummy penat nk dukung dua2 nie.. hehehe.. baru jerk celebrate birthday ari tu esok nya trus leh panjat pagar n katil.. waduh2.. penatnya nk jaga dorang ni.. sorang ke kiri n sorang lg ke kanan.. ish.. x menang tgn aku.. uuuwaaahhh..

Birthday twin nie di sambut pd 22/11/09 (ahad lepas) n kebetulan hari yg sama aku wat reunion for old school at Kelab Rahman Putra (KRP) Sg Buloh. Thanks to you guys coz selitkan majlis birthday tuk twin nie.

Sementara tunggu que tuk acara potong kek tu.. si hanna smp tertidur coz penat sgt agaknya. Puas aku kejutkan suh bangun tp x bangun2 gak. at last x pe la.. adik dia si hanny on behalf kakak dia potong kek tu. Amboi kemain suka sgt dia potong kek tu coz x yah nk share pegang pisau ngan kakak.. apa2 pun we all enjoy on that day.. hahahaha..

Fancy Cookies : Baby Shower Design with lemon flavour
Cake : Chocolate Moist Cake
Design : Baby Footprint
Weight : 2.8kgs
Topping : Vanilla Steam BC

Friday, November 13, 2009

cHoCoLatE mOisT cAkE - LiLy & dAisY fLowEr


Cupcakes & Cake nie order dr Anna tuk majlis pertunangan adik dia Yusry. Theme color green n white tp aku add yellow tuk naikkan seri green dan white. Cantikkk kan..

Bunga by handmade fondant and save to eat. Rasa dia x manis sgt n sesuai di mkn oleh kanak2 mahupun org tua2. Ingat nk wat roses putih tp dh biasa sgt org wat roses so i change to Daisy n Lily.

Actually terkejut dpt order dr Anna nie coz ingatkan dia yg tunang.. suspen skjp. Mana x nya .. x de angin/ribut/taufan tiba2 nk tunang. Anyway hope u like it na.. aku doakan pertunangan Yusry nie smp ke jinjang pelamin.. amminn..

cHeeSe cAke_Plain

Cheese cake sume nie di order dr Ruby dan Wak Leman.. Ruby nie agaknya mmg suka mkn cheese cake n Wak Leman pula order tuk Birthday ank dia kot. Btw thx to u guys for ordering.

Cake nie mmg cheese semata2 tanpa tambahan tepung kek didalamnya. Ank aku yg no.2 tu mmg x suka cake cerah cengini tp kalau cake itam mmg x yah di panggil. Bunyi jerk loceng oven, sepantas kilat dia dtg. Tp aku paksa dia try cheese cake nie trus dia suka.. hihihihi.. baru dia tau penangan cheese cake cam ner. 3 slices sekejap je licin. Lgpn cheese cake nie rasa dia x muak tp cepat kenyang.

Si kembar pun dh try mkn cheese cake nie, mmg dorang suka.. hahaha umur blm sethn jagung tp dh leh mkn mcm2. x pe.. janji perut x meragam.. kira ok la tu.. hehehe

Membakar Cheese cake lama sgt smp 2 jam. huhuhu... tp keenakan dia terserlah.. x caya.. cuba la!!..

sAusAgE RoLL & CC ChoCoLaTe


Ari tu baru jerk wat bun sausage, kali ni wat sausage roll plak guna roti.. 2 menu nie aku wat tuk meeting x-SMBG kt Alamanda. Sausage roll nie la paling senang n cepat janji bahan2 nya cukup. Chocolate cup cake nie pun ringkas gak. Apa2 pun layyann...

Source : Try masak
SAUSAGE ROLL

Bahan2:-

Sosej
Roti sandwich
Telur
Bread crumb (boleh diganti dengan cornflakes di kisar kasar)

Cara2 :-

1. Kukus roti selama 2 minit (sekejap sahaja, hanya untuk melembutkan roti). Roll roti yang telah dikukus sehingga nipis dan flat. Gulungkan sosej dan sapukan kuning telur untuk melekatkan. Boleh simpan dalam fridge kalau tak mahu goreng terus.

2. Untuk mengoreng, sediakan dua bekas. Satu untuk telur yang telah dipukul, satu lagi untuk bread crumb. Celup sosej yang telah digulung kedalam telur terlebih dahulu, kemudian golekkan kedalam bread crumb, lepas tu goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga keperangan. Angkat dan siap untuk dimakan.

bRoWNieS cHeeSe_pArT IV


2 tray of Brownies nie plak order from my husbd tuk makan2 kt KLIA. Ngeh..ngeh..ngeh.. aku siapkan coz nk bawa esok katanya. Sib baik buatnya x memerlukan masa yg lama.. dgn kepakaran yg aku ada.. hihihi.. (masuk bakul angkat sendri la.. nk tunggu org puji ntah thn bila la agaknya)

Brownies nie mmg kegilaan ank2 aku kt umah skrg nie.. yg sorang mkn cheese kt atas, yg sorang mkn kek kt bawah tu.. huhuhu.. mcm2 ragam. x pe la janji habis dimkn bkn dibuang.. ye x?? tp 2 hari jer blh habis kalau wat 1 tray brownies nie. Mana x nya selagi x abis.. itu je la yg diulang2.. Tp aku gumbira wat brownies nie coz dorang mkn.. aku x kisah even bdn penat pun akan ku buat juga.. Tp bdn ank2 cengitu gak.. x mo gemozzz.. hehehe . apa nk wat ikut cam mummy dia gak.. slimm river gitu..


Thursday, October 29, 2009

cHiCkEn sAuSaGe RoLL

Chicken sausage roll nie sy wat pd hari yg sama dgn apam kukus 3 warna tu tp resepi ntah letak kt ner.. nie baru jumpa tu yg baru nk post. Sy uli tepung dia x de guna machine pn .. hand made gituu.. lg sedap ank2 mkn guna air tgn kite kan.. ahaks.. sy pn x ingat ambil resepi nie kt ner tp yg pasti gebu mcm kt kedai gituu.. FYI this is my 1st trial to make a sausage bun but the result so superb.. Selamat Mencuba!!!..

Bahan-bahan A :

500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
70 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan-bahan B :
250 ml air
80 gm majerin

Bahan-bahan C :
sosej
bijan (x letak pn)
kuning telur
majerin

Cara-caranya :
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
5. Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam keropok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
8. Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak untuk kelihatan berkilat dan menarik.

aPaM kUkUs 3 wArNa

Actually hari tu aku demam 3 hari n x de selera mkn.. tp tekak nie mcm2 plak nak mkn..
so dlm x larat tu.. aku gagahkan juga buat apam yg sememangnya mudah n cepat. Aku dh lupa mana abik resepi nie.. tp laayannnn je la ek resepi kt bwh nie..

Ingredients :
320g flour
1 teaspoon baking powder
250g castor sugar
2 teaspoons vanilla essence
2 eggs (grade A)
1 teaspoon ovalette
240g water
2 tablespoons condensed milk
coloring

Method :

1. Put all the ingredients into the mixing bowl and beat on maximun speed till creamy. The texture must be like the sponge cake mixture.
2. Divide into three portions and add the coloring.
3. Put a bit of each color into each small cup and steam for 10 minutes on high heat.

Thursday, October 22, 2009

kAriPaP aYaM...

Bahan-bahan (50 biji)

Bahan Inti :-
500g kentang - dipotong dadu
300g bawang besar - dipotong dadu
400g daging/ayam kisar
1/2 bj bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 sd besar jintan manis (saya x letak pun)
3 sudu besar (75ml) serbuk kari
2 sudu besar minyak
1/2 btg besar kulit kayu manis (saya x letak pun)
2 sudu teh gula/secukup rasa
1 sudu teh garam/secukup rasa
350ml air

Doh Karipap
500g tepung gandum
1/2 sudu besar garam
94g lepa susu/marjerin/shortening (saya lebih suka guna marjerin)
1 bj telur (saya x letak pun)
1/2 cawan ais
250ml air
Minyak untuk menggoreng & tepung secukupnya untuk mencanai

Cara-cara :-
Inti:
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumbuk dan kacau hingga naik bau. Bila garing masukkan serbuk kari dan kacau atas api perlahan hingga sebati.
2. Masukkan daging/ayam cincang dan gaul sebati. Masukkan garam, kemudian masukkan air dan biarkan mendidih hingga agak kering baru masukkan gula dan kentang.
3. Kacau hingga mula kering. Masukkan bawang dadu dan kacau sebentar. Angkat dan sejukkan.

Doh:
1. Masukkan tepung dalam mangkuk
2. Gaulkan air bersama garam dan ais. Panaskan lepa sus/marjerin/campuran sepertinya atas api kecil hingga berbuih dan tuang rata2 atas tepung.
3. Gaul sehingga menjadi serbuk roti - gunakan hujung jari. Masukkan sedikit-sedikit air ais bergaram dan gaul sehingga jadi doh. Hentikan penambahan air bila dah jadi doh. Rehatkan 1 jam (saya masukkan 1/2 jam dlm fridge jerk).
4. Tangkupkan karipap tersebut agar bertemu. Untuk lebih selamat agar keripap tidak terbuka semasa menggoreng, kelim sekali lagi.
5. Bila semua sudah siap, karipap tersebut bolehlah digoreng dengan api yang perlahan.

TIPS
  • Boleh juga digunakan crisso/minyak sapi/ mentega/minyak masak/kedua2nya (nisbah 1/2:1/2). Kalau malas nk canai semula doh, boleh bekukan doh yang dibalut plastic. Nak guna, keluarkan dan tunggu sehingga suhu bilik.
  • Kalau malas nak kelim karipap tu, sebelum tutupkan acuan, letak sedikit air di atas pastry di tepi gigi acuan tu. Ini untuk merapaktkan lagi doh agar tidak terbuka semasa menggoreng.
  • Karipap boleh disimpan lama dengan menggoreng separa masa dan simpan di dalam fridge.
  • Goreng karipap dengan air yang perlahan untuk menggelakkan karipap berbintil-bintil macam jerawat.
GAMBAR SEBELUM

Wednesday, October 14, 2009

cReAm PuFF



Sorry la ye dh sebulan rasanya x update blog nie.. al maklumla sibuk bebenor ngan nyambut pose n raya.. ditambah pula dgn melayan ragam n kerenah ank2 ne..

Ari nie ada mkn2 tuk Hari Raya kt Opis so aku decide nk wat cream puff coz memandangkn proses nk wat nya senang n ambil masa yg singkat.. Tq Kak Rin.. Actually x pernah wat cream puff nie pn.. just try n jadi plak.. hehehe (suka sgt coz menjadi)

PASTRI
BAHAN-BAHAN:
250ml air
125gm tepung gandum
secubit garam
100gm mentega
3 biji telur
1/2 tsp gula castor


CARA-CARA:
1. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
2. Masak air, mentega dan gula hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu sehingga adunan tidak melekat di periuk.
4. Keluarkan adunan dari periuk panas dan masukkan ke dalam bekas lain. Biarkan sejuk kira-kira 15 minit.
5. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati dan rata. Adunan mesti kelihatan berkilat. Boleh juga menggunakan mixer eletrik.
6. Isikan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozzle pilihan samada open star atau bulat biasa pun ok.
7. Paipkan adunan ke dalam loyang yang telah digris nipis dan bakar pada suhu 200 darj cel selama 20min - 25min.
8. Sejukkan pastri di atas dawai penderai.

Pastri yang telah siap, kita belah di bahagian tengahnya tapi jgn sampai putus dan kita isikan filling. Terpulang kepada kita sama ada hendak isikan cream custard, whipping cream, coklat ataupun cream custard berperisa yang lain-lain.



CREAM CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung jagung
3 tbs gula castor (Kalau nk manis lg tambah sendri la ye..)
1 cup susu segar
1 biji telur gred A
1 tbs mentega

CARA-CARA:
1. Bancuh tepung gandum dan tepung jagung dengan beberapa sudu susu segar. Kacau sehingga tidak berbintil-bintil.
2. Masukkan telur dan kacau sebati. Masukkan lebihan susu segar dan kacau sebati.
3. Masak atas api kecil. Sentiasa kacau supaya tidak berbintil-bintil.
4. Bila dah masak dan likat, angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau sebati sehingga kelihatan berkilat.
5. Setelah sejuk, isikan dalam piping bag yang bernozzle star atau bulat biasa, paipkan ke dalam pastri yang telah dibelah tadi.


Wednesday, September 2, 2009

bEn 10 cAkEs

Nie plak order dari Farrah for her beloved son. Katanya nk Cake Ben-10... So ku tunaikan hajat buah hati dia. Nie la hasil tgn keras ku melukih gambar si budak sluar hijau yg jadi kegilaan ank2 ku kini.. hehehe.. gambar nie ambil dari puzzle ank aku as ref. Mula2 lukih ok tp bab nk lorekkan coklat itam tu yg slack.. cacat ckit tgn n muka dia.. eerrrmmm.. soryy ek Farrah ada kecacatan kt tgn n muka ben10 tu..Happy Birthday wish saje ku wat keliling cake tu.. nampak kelainan.. decoration lain idea dtg ngan sendri nya..x der ciplak dr mana2 tau.. mula2 nk wat lain.. ntah cam ner tgn nie pusing2 jadi lain plak.. but aku suka.. hehehe..

Gara2 Cake Ben-10 ko nie Farrah, ank aku plak meraung2 nk gak.. hahaha...
errrmmm.. x pe la..oleh krn dia pose smlm, aku bg la present 1 cake-ben10. Tp dia demanding nk kek itam jerk.. terpaksa la wat lg satu. Pg tadi ngeh..ngeh...aku masakkan kek itam peberet dia tu tp x deco lg.. tgk la ptg or mlm nnt baru ngeh..ngeh...deco cake-ben10 tuuu.. mesti dia sukee gillleerrr.. padahal tiap2 minggu ada jerk kek itam dia.. abis wat lg.. abis wat lg.. eerrrmmm.. x pe la.. janji dia mkn... tp bdn x gemoz2 gak.. hehehe..

Wednesday, August 19, 2009

jAppAneSe sOuFfLe cHeeSe cAkE - pLAiN WitH aLmONd

Order dari Dunnken (btul ke ejaannya..) sorry ye kalau salah eja.. dia nie mmg penggemar cheese cake.. tp dia suka plain jerk.. so aku wat yg sama cam post sblm nie.. unless dia nk deco ckit aku wat la yg lain.. hope this time his enjoy to eat my yummmyyy cheese cake.

Kali nie aku wat cheese cake awal dr kebiasaan.. coz the whole week asal malam jerk mata ku asyik terlelap masa tidurkan ank2.. tau2 dh subuh.. smp x sempat nk buka facebook.. tp kena slalu buka facebook juga.. takut2 kang ladang sayur, kebun bunga & restoran ku di curi org... hehehe.. ingat ank2 je leh main .. nie hot mummy pun leh tauuu.. asalkan sume ank2 ku sudah tidur.. baru dapat main dgn success!.. so Laayyyannnnn..


Thursday, August 13, 2009

jAppAneSe sOuFfLe cHeeSe cAkE - cHeRRy beRRy

Order dari iLLa n team of Superior ... ata nk blueberry cheese cake.. fresh buah blueberry x de, so akak ganti fresh cherry. kira orait la kan.. match color red and dark blue.. saje nk wat berry puddle kt tgh2 tu.. ntah nape idea mencurah2 mlm tadi.. tp tgn nie nk wat cam nie plak.. lg pun dh dekat kul 2am.. so apa lg.. mata jadi kelabu asap la.. terasa cam bantal memanggil daku suh tidur.. tp hati nk siapkan juga deco nie kalau x siap nnt x leh tidur plak.. add ckit balance BC.. saje nk perabiskan..

Eeerrrm..musykil jap.. nape si twin ne x bgn2 lg.. slalunya time nie dia nk susu. g tgk jap si twin dlm bilik... Astaghfirullahalazim..yg adik duk tidur atas kakak dia..patutla x bgn2.. coz kalu dua2 nie bertindih or melekat mmg lama dorang tidur.. x tau pesal. so cepat2 la pisahkan dorang n sambung kemaskan sume messy things atas meja.. pastu apa lg.. masa tuk ZZzzzZZz...

Hope all of you enjoy and love it with that cheese cake....eerrmmmm so yuuummmy...

Monday, August 10, 2009

cHoCoLatE mOisT cAkE - GrApEs


Nie plak emergency order dr adikku tuk officemate dia nama Nadia.. Happy Birthday Nadia yg ke 24.. hope u like my deco coz akak suka buah.. ntah idea mana dtgnya tiba2 tergerak nk wat anggur plak.. eerrrmmm.. pikir punya pikir cam ner nk deco so the result i really like it..nie sume gara2 FarmVille kt facebook la.. kui..kui..kui.. duk sibuk tanam sayur,buah n bunga.. so idea pn dtg bergolek tanpa dikerah.. huhuhu..great.. ZzZzZaaaSSssss...

CMC - CooLeSt cHeRRy biRThDaY cAkE


Nie plak tuk budak airport..lupa plak nama dia.. ingat nk wat epal.. tp mata dh kelabu asap .. psl ntah mlm nie ngantuk plak tu.. isshh.. tp ku gagahkan jua n finish all my deco sambil online Facebook. Bila siap jadi plak rupa cheery.. arrghh.. blh la tu.. janji rasanya tetap sedap..hope you enjoy it..

CC - cHoCoLatE mOisT_fLoWeR


Simple deco for chocolate moist cup cake.. Aarrghh!!...mata ngantuk n idea x moh dtg plak..psl tersumbat kot..hehehehe... ingat nk wat gambar head of animal in Zoo.. tp malas nya nk wat deco tu.. apa lg kemalasan tiba2 melanda . Too simple decoration i've made for my lovely kids.. but they like it.. yuummyyy..

Tuesday, August 4, 2009

bRoWNieS cHeeSe_pArT III


Order dr K.Azwa... tuk mkn2 sefamily.. hope you enjoy in weekend with the love brownies cheese.. mmuuuaahhh!!!

Wednesday, July 29, 2009

CC - oRaNgE fLaVoR wiTh wHiTe rOsEs


Nie plak for Kota Warisan Nursery.. cup cakes orange flavor with simple BC white roses and red heart shape decoration. Hope you enjoy n loved it that CC.

pEngAt LaBu kuNinG


Eeerrmm...apa nk wat minum ptg nie??//.. labu dh beli tp asyik tertangguh jerk.. drpd labu nie busuk baik buat pengat.. Ank2 pn dh tidur.. apa lg cepat2 lah jlnkan project buat pengat nie.. zzzaaaassss..

Source : Mesra. Net Resepi

Bahan2
1/2 bj labu kuning sederhana
1 cwn susu segar / 1/2 cwn santan
1/2 cwn sagu mata ikan (saya ambil 3 sudu mkn coz ank2 x minat sgt)
2 sudu gula merah
Gula Pasir secukup rasa (saya guna 1 ketul gula kabung/melaka - lg sedap)
3-4 helai daun pandan (sy guna pandan wangi - baunya lg semerbak)

Cara
1- Labu di buang kulit dan biji, potong kecil2 anggaran 5cm persegi. Rebus hingga 3/4 empuk bersama daun pandan
2- Masukkan susu/santan, sagu mata ikan, gula merah, gula pasir/kabung dan kacau.
3- Biar hingga mendidih dan pekat. Kacau selalu bg mengelakkan santan naik minyak.

Cadangan Hidangan
:- Sedap dimakan ketika panas ataupun disejukkan. Sesuai sebagai manisan berbuka PUASA atau MINUM PETANG.

Sunday, July 19, 2009

cAkE - jAppAneSe sOuFfLe cHeeSe cAkE (Version II)


Nie plak order dari my husb officemate.. ntah apa namanya.. aku lupa plak..
Request nk ada kacang kt keliling nya.. so aku buatkan je la.. actually aku x pernah lg mkn yg ada kacang.. nnt nk try plak la tuk sendri mkn.. lllaaayaannn...

cAkE - cHoCoLatE mOiSt


Chocolate Moist Cake nie plak order dr Kak Mas.. dia kata nk simple n ada kacang tuk surprise birthday kwn office nya... so terhasil lah design cm nie..eeerrmmm ok gak nie.. x de kt mana2 tempat design cam nie.. idea nie dtg ngan sendri x de ciplak mana2 tau... original gitu.. he..he..he.. thanks Kak Mas...

CC - bAbY cArrOt


Penangan baby carrot sudah merasuk di jiwa.. hu..hu..hu..akan berada di tempat anda x lama lg..tunggu..

Nie order dr kak Mas n the gang.. kalau sedap leh order lg ek..he..he..he
Nak di jadikan citer, kononnya nk wat CC nie mlm jumaat la balik dr Carrefour Alamanda. Tup..tup pas balik tu dlm kul 11 lebih kot.. x hingat plak. tiba2 electric x de.. apa lg hampeh projek mlm tu.. tunggu punya tunggu dh dekat kul 2am.. x da gak lg.. at last aku tidur je la.. actually date line nya esok kul 1pm. Aku pun b'gegas bangun dlm kul 7am n wat CC nie.. siap dlm kul 9am so ada masa aku nk kemas umah n wat mana yg patut sementara sume x bgn lg.. Alhamdulillah sume ok.. maknanya kak Mas dpt CC yg fresh gitu..

Wednesday, July 15, 2009

jAppAneSe sOuFfLe cHeeSe cAkE


Nie plak order dari Ruby .. dia nk plain katanya..so lg senang kerja ku.. btw thanks ye Ruby.

cArROt cHEeSe cUp cAkEs_part II




Carrot cheese cup cakes kali order dari Kak Yah.. for surau kt rumah dia..
lega dh siap cepat.. blh rehat jap sblm wat order dari customer yg lain..

jAppAneSe sOuFfLe cHeeSe cAkE fOr mKn2


Cheese cake lagik.. request by my elder son (Haziq)... coz hari tu punya dh habis..
kalau x wat plak nnt kata mummy malas la.. so layannn je la..

cAkE - gReeN & wHiTe


Kek kawin M@Imran (my husb best friend) .... team color green + white..

Cake : Chocolate Moist Cake + BC + Piping Jelly
T.Weight : 2kgs

Tuesday, July 7, 2009

zEbRa cAkE


Resepi nie diambil dr maklang.. ma kacih ye maklang.. sy pjgkan resepi ne.. tang nk melayered je rumit ckit.. tp rasanya mmg cedap..

Bahan-bahannya
5 biji telur yang kecil
110 gram gula kaster
150 gram tepung kek
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu besar ovalette
100 gram mentega, dicairkan
30 gram susu pekat manis
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh serbuk koko
4 sudu besar air
1 sudu teh coklat emulco
Hirisan badam/ badam cincang

Cara-caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 170 darjah C. Lenser dan salutkan tepung pada loyang bulat 8".
2. Ayak tepung dan baking powder. Ketepikan.
3. Pukul telur, tepung yang telah diayak, gula kaster dan ovalette dengan kelajuan tinggi selama 10 minit atau sehingga adunan tepung menjadi pekat dan kental.
4. Masukkan mentega cair, susu pekat manis dan esen vanilla dan putar menggunakan kelajuan perlahan sehingga sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan warnakan coklat pada satu bahagian.
6. Menggunakan sudu besar, sendukkan 3 sudu besar adunan plain pada tengah loyang dan kemudian 3 sudu besar adunan coklat. Selepas setengah adunan sendukkan 2 sudu besar dan kemudian seterusnya 1 sudu besar pada akhir aduanan habis. Mulakan dengan adunan plain dan akhirkan juga dengan adunan plain.
7. Taburkan dengan hirisan badam/ badam cincang dan bakar pada suhu 170 darjah C selama 35 minit.
8. Biarkan kek sejuk selama 10 minit selepas dibakar dan kemudian boleh dikeluarkan dari loyang pembakar.

Nota:
1. Jangan gantikan susu pekat manis dengan susu segar/ UHT kerana ini akan membuat adunan tepung menjadi cair dan susah bila hendak melapis.
2. Air yang dicampurkan dengan serbuk koko dan coklat emulco boleh digantikan dengan susu segar.
3. Elakkan menggunakan tepung gandum/ tepung serbaguna, jika boleh. Bila memukul tepung pada kelajuan tinggi, gluten dalam tepung akan membina dan ini akan menyebabkan anda mendapat kek yang kenyal bila digigit.
4. Bila menggaul cecair coklat kedalam adunan, gaul satu arah pusingan dan jangan keterlaluan yang mungkin akan mengakibatkan adunan menjadi cair.

cHoCoLatE cAkE fOr mKn2

Nie paberet si Angah (hakim).. ari2 duk bising nk kek itam.. kek itam.. hah.. dpt gak kek itam dia.. apa lg.. gumbira yg amat.. tp yg x thn 2.. pg ptg siang mlm.. kek itam.. kek itam.. selagi x habis.. tu je yg dia minta.. x kira, kenyang pn nk gak.. ishkk.. tp sib baik org ye putih melepak..ha.ha.ha. laaayyann..

cHoCoLatE cAkE fOr tAsKa

cHeeSe cAkE fOr mKn2


Nie dh masuk 4 kali wat cheese cake.. lg pn nie favourite si Along (Haziq).. hari2 cheese cake.. pg & ptg.. cheese cake!!.. cheese cake!!.. cheese cake!!.. aku mmg x gemor cheese cake nie.. takut gemok.. maklumla kena maintain cam anak dara.. ahaks.. tp disbbkan ank ku suka mkn.. so buat je la coz x susah pn.. aku mmg suka wat. janji habis dimkn.. kalu x malas nk wat..

Tgk la.. lepas letak bluberry tuk topping dia n othrs deco.. cam ghupa mouse pn ada.. tp jgn tgk pd ghupa.. rasa dulu kenikmatan cheese dia.. marbeles.. layyann..

Tuesday, June 30, 2009

sPidERmAn HeAd CaKE iNtO FrAmE


Cake : Carrot Pound Cake
Topping : BC (yummy taste with cream cheese but no stock in my house belasah je guna BC)
approx : 1.5kgs

I make this cake in 2 weeks ago but my computer has some problem. So cannot upload the picture. I really enjoyed it to deco that spiderman head into frame with my son... This recipe i took from mat gebu site. Minta halal ye mat.. sy copy & paste je recipe nie.. so easy to make and save my time to bake this cake. Sapa2 nk cuba resipi ne..sila la jgn segan..


BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2/4 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang (brown sugar)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur gred A
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boleh ganti dgn susu cair)
1 camca teh esen vanilla
3/4 cawan parutan lobak merah
1 genggam isi kacang pistachio, cincang kasar (sy guna almond)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser loaf tin berukuran (9 x 4 x 3.5) inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas minyak tadi. Ambil 2 camca besar tepung dalam resipi tadi dan gaul dengan lobak parut hingga rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega bersama gula halus dan gula perang hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang dan gebu. Pada kelajuan sederhana, masukkan esen vanilla diikuti terpung berselang seli dengan whipping cream (atau susu cair), hingga habis, kacau rata.
  3. Tambah lobak merah dan cincangan kacang pistachio. Gaul sebati. Tuang dalam tin tadi dan bakar 1 jam atau hingga masak. Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengahnya, jika lidi tadi keluar bersih, tandanya kek anda telah masak.
  4. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaring sebelum dipotong.

cAkE pOp - rEd vELvEt cAkE

I found this idea from Bakerella. She make this cake pops with chocolate cake but i change to red velvet cake. Just for testing but the taste is errrmm.. so delicious. You also can change to any cake flavor you like and make it a lollipops for your kids or any shape you love it. The recipe are below..

Red Velvet Cake For Cake Pops

Source: Martha Stewart

Ingredients

  • Unsalted butter, softened, for pans
  • 2 tablespoons unsweetened cocoa powder, plus more for dusting
  • 2 1/2 cups cake flour, not self-rising
  • 1 teaspoon salt
  • 1 1/2 cups sugar
  • 1 1/2 cups canola oil
  • 2 large eggs
  • 2 tablespoons red food coloring
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1 cup low-fat buttermilk
  • 1 1/2 teaspoons baking soda
  • 2 teaspoons white vinegar
:- Batter for each 3-inch-deep pan: 4-inch, 1 1/2 cups; 6-inch, 3 1/2 cups; 9-inch, 5 cups; 12-inch, 8 cups; 15-inch, 12 cups

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees. Butter pans; line with parchment paper. Butter lining; dust with cocoa, tapping out excess. Set aside. Whisk together flour, salt, and cocoa in a medium bowl; set aside.
  2. Mix sugar and oil on medium speed in the bowl of an electric mixer fitted with the whisk until combined. Add eggs one at a time; mix well after each addition. Mix in food coloring and vanilla. Add flour mixture in 3 batches, alternating with the buttermilk and beginning and ending with flour, mixing well after each addition. Scrape down sides of bowl as needed.
  3. Stir together baking soda and vinegar in a small bowl. Add baking-soda mixture to batter, and mix on medium speed 10 seconds. Pour batter into prepared pans. Bake until a cake tester inserted into centers comes out clean, 30 to 35 minutes. Let cool completely in pans on wire racks

CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients (Makes 2 cups)

  • 1/2 cup (1 stick) unsalted butter, room temperature
  • 1 (8-ounce) cream cheese, room temperature
  • 1 cup confectioners' sugar, sifted
  • 1 teaspoon pure vanilla extract
  • 1/4 cup finely chopped walnuts (if any)

Directions

  1. Place butter in bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, and beat on medium-high speed until light and fluffy, about 2 minutes. Add cream cheese, and beat until well combined and fluffy, about 2 minutes more. Add sugar and vanilla, and beat until combined, about 2 minutes. Fold in walnuts.
CAKE POPs

Ingredients (Makes about 50)

Directions

  1. Line a baking sheet with parchment paper; set aside. Trim about 1/2 inch from the perimeter of the cake. Working in batches, crumble cake into the bowl of a food processor; process until fine crumbs form. Transfer to a large bowl and add frosting; blend together using the back of a spoon, until well combined, 5 to 10 minutes.
  2. Roll mixture into 1 1/4- to 1 1/2-inch balls; transfer to prepared baking sheet. Cover with parchment-paper-lined aluminum foil. Transfer to refrigerator until chilled, about 2 hours or to a freezer for about 10 minutes.
  3. Begin to shape balls into cupcakes by rolling balls first into logs. Transfer to a parchment paper-lined baking sheet. Transfer to freezer until chilled, 5 to 10 minutes.
  4. Meanwhile, melt chocolate in heatproof bowl set over (but not touching) simmering water. Line another baking sheet with parchment paper; set aside. Remove cupcakes from freezer and dip the bottom of each cupcake into the chocolate; transfer, bottom-side up, to prepared baking sheet. Transfer to freezer until chilled 5-10 minutes.
  5. If you want to make lollipops, just insert a lollipop stick into the bottom of each cupcake. Let chocolate set, 15 - 20 minutes.
  6. Remove cupcakes from freezer and place a colorful sprinkles or candy-coated chocolate for finishing touch. You can kept into freezer roughly in 1 week.

Tuesday, May 26, 2009

oRaNGe cAkE fOr uDiN & fiZa



Nie la simple rosebud 4 udin & fiza's wedding on 23rd May 2009. I choose the soft color to make it the color of theme. Cake nie i try buat steam buttercream yg sama seperti fondant rupa dia. Coz steam buttercream adalah teknik yg paling senang digunakan without using spatula. So.. save my time to layerred all the cake. Actually this cake make last minute to bake and deco and alhamdulillah.. the output so walla..

Cake : Orange Cake + Steam BC + BC (Deco)

bArbiE cAkE fOr aN-nIsA


Last week i make it this barbie cake and alhamdulillah.. walla.. success n superb.
Hope everybody love it with the taste and simple decoration.

Cake : Moist Chocolate Cake + Steam BC + BC (4 Deco)

Friday, May 8, 2009

Sunday, May 3, 2009

CC - LaDy bIRd & gENg

CC - gArfiELd

CC - fLowEr bOuqUEt

cAkE - sPoNge bOb


Hah.. dh ada improvement... rasa syg nk mkn.. wat frame jer la.. ha..ha..ha.. dsbbkan x der guna bhn pengawet x leh la simpan lama2.. nnt entah apa yg jadik.. btul..btul..btul.. (curi dialog upin ipin)

bRoWNieS_chEEsE (pARt II)

Sunday, April 26, 2009

dOnuT Lg...


Smlm cuaca kt rumah panas banget.. tu yg plan g tempat sejuk ckit. Apa lg.. Alamanda lah tempatnya. Tu je yg paling dekat ngan rumahku. Cian bdk2 dh naik ruam. Smp je kt Alamanda depa asyik kata lapar..lapar.., padahal kt rumah dh mkn nasi sblm kuar. Malas nk dengar rengekan bdk2 nie. Terus belikan apa yg dorang nk coz senang aku g cuci mata nnt (apa lg.. shopping ler-tu la keje org pompuan..hu..hu..hu..). Si abg 2 org tu nk donut n si kakak x kisah. So kt Alamanda ada dunkin donut & apple donut. Si abg 2 org tu mmg pilih apple donut. Puas la pujuk beli kt dunkin donut tp dorang lebih suka apple donut. Nk x nk belikan je la.. lg pn kt apple donut mmg sume fresh n so many flavor and design.
Oh ye.. Donut kosong yg x de design tu stdby tuk bdk2 coz asyik duk mkn yg manis2 je.. kena la pro n con. tul x.. skrg nie dh ada mcm2 penyakit.. tu sbbnya kena cegah sblm terjadi.. Sib baik la ank2 ku suka minum air msk(siap bawa bekal air msk sendri sblm g mana2).. sesetgh bdk x suka minum air msk, tp aku dh ajar dorang nie minum air msk sejak kecil lg n Alhamdulillah g mana2 saje mesti bw air msk dr rumah.. :)

cAkE - bEaN



Terketaq-ketaq ku lukih gambar Bean nie.. Actually my SIL nk order cake Ben-10 tp dia tersalah ckp nk Mr Bean.. tu la gara2 ingat huruf depan dia je 'B'... x pe la.. sib baik si Fafan x der kerenah.. ok je.. tp berebut plak nk patung tu.. kalu ku tau.. ku lukih myk2 patung bean tu..
sorry la gambar kureng memuaskan hatiku..bab2 melukis nie ku kureng ckit maklumla x minat .. tp skrg nie dh minat plak n kena asah bg tajam lg hasil nukilan ku..
btw..thx for ordering k.Ina.. nnt leh order lg.. he..he.he.. kali nie kena sebut betul2 ok.. next time tny wat gambr Ben-10.. khas tuk Fafan..

cAkE - eLmO

Thursday, April 23, 2009

Related Posts with Thumbnails