Friday, July 9, 2010

mUffiN pAnDaN


Sumber : Cari.com 

Bahan-bahan: 
200gm tepung gandum 
1 1/2 tsp baking powder 
1/2 tsp soda bikabonat 
1/2 tsp garam halus 
120gm gula castor 
200ml santan kelapa - saya guna KARA santan 
100ml minyak jagung 
2 biji telur 
*1 tsp pandan paste - saya letak 2 titik  
*1/2 tsp pandan essence 
Bahan topping ikut selera - Almond cincang, kismis, ceri etc. 

Nota : 
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis 

Cara-cara: 
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners. 
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam 
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua 
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan almond cincang di atasnya. 
5. Bakar selama 20minit. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails