Untuk satu adunan anda akan mendapat 16 keping tat keju.
Bahan-bahan :
125 gm mentega
60 gm gula kastor
1 biji kuning telur
250 gm tepung gandum serbaguna
sedikit garam1/2 sudu teh esen vanila
1-2 sudu besar air
Cara Membuatnya:
1. Pukul mentega, gula, garam dan esen vanila hingga kembang.
2. Masukkan telur dan pukul sebati.
3. Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Jika agak kering, tambahkan air dan uli semula.
4. Bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat.
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius.
Inti Krim Keju :
250 gm krim keju Philadelpia
50 gm mentega
70 gm gula kastor
1 biji telur
1/2 cawan bluebery pie filling
Cara Membuatnya :
1. Pukul krim keju bersama mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
2. Sudukan inti ke dalam tat yang telah dibakar tadi.Letakkan sedikit bluebery pie filling ke tengah tat dan lorekkan dengan lidi.
3. Bakar semula selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga inti masak.
No comments:
Post a Comment