Chicken sausage roll nie sy wat pd hari yg sama dgn apam kukus 3 warna tu tp resepi ntah letak kt ner.. nie baru jumpa tu yg baru nk post. Sy uli tepung dia x de guna machine pn .. hand made gituu.. lg sedap ank2 mkn guna air tgn kite kan.. ahaks.. sy pn x ingat ambil resepi nie kt ner tp yg pasti gebu mcm kt kedai gituu.. FYI this is my 1st trial to make a sausage bun but the result so superb.. Selamat Mencuba!!!..
Bahan-bahan A :
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
70 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam
Bahan-bahan B :
250 ml air
80 gm majerin
Bahan-bahan C :
sosej
bijan (x letak pn)
kuning telur
majerin
Cara-caranya :
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Ketepikan.
5. Ambil 1 doh dan gelek supaya menjadi panjang (macam keropok lekor) dan lilitkan dikeliling sosej
6. Perapkan sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur dan taburkan sedikit bijan.
8. Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9. Keluarkan dan sapukan majerin pada roti yg telah masak untuk kelihatan berkilat dan menarik.
No comments:
Post a Comment