Hahahaha.. cam ner leh jadi ngrupa Apam putri ayu cenggini. Hah!.. mula2 aku on gas bg pengukus tu panas, pas tu bancuh adunan apam putri ayu & masukkan kelapa ke dalam acuan putri ayu. Tup2 bila nk kukuskan kelapa tadi, gas plak habisss.. adoii .. semua brg & adunan telah siap cuma tinggal kukus shj. So aku malas nk tunggu gas.. apa lg.. masukkan adunan dalam paper cup & selebihnya dlm aluminum cake tin... then, bakar je trus dlm oven & tabur chocolate rice without kelapa.. abis citer.. Ank sulong yg request nk putri ayu sedeyy coz apam putri ayu tlh di transform ke cake.. huhuhu.. apa blh buat.. x der rezeki.. tp taste lari ckit coz bakar. InsyaAllah kalau rajin next week la buat .. cian along..
Actually lupa plak ambik resepi nie kt ner but the taste marvelous.. not 2 sweet..
APAM PUTRI AYU
Bahan-bahan:
2 biji telur ayam (eggs)
160gm gula kastor (castor sugar)
1 tsp ovalette
200gm tepung gandum (all-purpose flour)
100ml susu segar (fresh milk)
1 tsp pes pandan (pandan flavour)
sedikit pewarna hijau (few drops of green colourings)
80gm kelapa parut, dibuang kulit arinya (white coconut)
2 tsp tepung jagung (corn flour)
acuan kuih puteri ayu (few mould & steamer)
Gaulkan kelapa parut bersama tepung ubi / jagung & ketepikan. (mixed coconut with corn flour & set aside) tp aku letak garam jerk..
cara:
- pukul telur & gula hingga kembang & sebati dengan menggunakan mesin pemutar. (with elecrtric mixer, beat eggs & sugar till white & fluffy)
- masukkan ovalette. (Add in the ovalette)
- bubuh tepung berselang-seli dengan susu segar & putar hingga ringan. (Fold in flour alternating with milk until smooth)
- masukkan pes pandan & pewarna hijau. (Add pandan paste & drops of green colourings)
- bubuh kelapa dalam acuan yg telah di oles minyak. (scoop in coconut on the base of a grease mould)
- sudukan adunan kedalam acuan berisi kelapa tadi. (scoop of batter, pour into the mould with the coconut base)
- kukus selama 10-15 mins atau hingga masak. Terbalikkan kuih & sajikan. (Steam for about 10-15 mins or until cook. Turn over mould before serve)
Note: pastikan pukul hingga gebu supaya ianya akan kekal lembut setelah kukus. Pastikan jangan kukus terlalu lama, terus angkat selepas ianya mengembang. (be sure to beat the first item till fluffy in order to get a smooth texture after steaming. Do not oversteamed)
No comments:
Post a Comment