Wednesday, October 14, 2009

cReAm PuFF



Sorry la ye dh sebulan rasanya x update blog nie.. al maklumla sibuk bebenor ngan nyambut pose n raya.. ditambah pula dgn melayan ragam n kerenah ank2 ne..

Ari nie ada mkn2 tuk Hari Raya kt Opis so aku decide nk wat cream puff coz memandangkn proses nk wat nya senang n ambil masa yg singkat.. Tq Kak Rin.. Actually x pernah wat cream puff nie pn.. just try n jadi plak.. hehehe (suka sgt coz menjadi)

PASTRI
BAHAN-BAHAN:
250ml air
125gm tepung gandum
secubit garam
100gm mentega
3 biji telur
1/2 tsp gula castor


CARA-CARA:
1. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
2. Masak air, mentega dan gula hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu sehingga adunan tidak melekat di periuk.
4. Keluarkan adunan dari periuk panas dan masukkan ke dalam bekas lain. Biarkan sejuk kira-kira 15 minit.
5. Masukkan telur satu persatu, pukul hingga sebati dan rata. Adunan mesti kelihatan berkilat. Boleh juga menggunakan mixer eletrik.
6. Isikan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozzle pilihan samada open star atau bulat biasa pun ok.
7. Paipkan adunan ke dalam loyang yang telah digris nipis dan bakar pada suhu 200 darj cel selama 20min - 25min.
8. Sejukkan pastri di atas dawai penderai.

Pastri yang telah siap, kita belah di bahagian tengahnya tapi jgn sampai putus dan kita isikan filling. Terpulang kepada kita sama ada hendak isikan cream custard, whipping cream, coklat ataupun cream custard berperisa yang lain-lain.



CREAM CUSTARD
BAHAN-BAHAN:
1 tbs tepung gandum
1 tbs tepung jagung
3 tbs gula castor (Kalau nk manis lg tambah sendri la ye..)
1 cup susu segar
1 biji telur gred A
1 tbs mentega

CARA-CARA:
1. Bancuh tepung gandum dan tepung jagung dengan beberapa sudu susu segar. Kacau sehingga tidak berbintil-bintil.
2. Masukkan telur dan kacau sebati. Masukkan lebihan susu segar dan kacau sebati.
3. Masak atas api kecil. Sentiasa kacau supaya tidak berbintil-bintil.
4. Bila dah masak dan likat, angkat dari api dan masukkan mentega. Kacau sebati sehingga kelihatan berkilat.
5. Setelah sejuk, isikan dalam piping bag yang bernozzle star atau bulat biasa, paipkan ke dalam pastri yang telah dibelah tadi.


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails