aSaM pEdAs mELaKa... sSLLLLLuuuuRRRppp..
BAHAN-BAHAN1 kg ikan tenggiri (boleh guna apa2 ikan atau ayam)2 biji terung2 biji tomato2 kuntum bunga kantan1 cawan cili kisarGaram dan gula secukup rasa1 cawan jus asam jawa750 ml air (lebih kurang)1 biji bawang besar5 biji bawang merah3 ulas bawang putih3 cm kunyit hidup2 cm halia1 camca besar jintan manis1 camca teh lada hitam biji1 cm belacan (resipi asal tak letak)1 biji bawang besar, dihiris1/2 camca teh halba1/2 camca teh biji sawi3/4 tangkai daun kariCARA MEMBUATNYA :-
- Ikan dibersihkan, cuci dan toskan.
Terung dikerat 2, belah 2 setiap keratan dan hiris tapi tidak putus, rendam dalam air garam. Tomato dibelah 2 setiap biji. (boleh letak bendi, kalau suka)...Ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga harum dan perang, masukkan bahan "A" dan juga cili kisar, goreng dengan api sederhana hingga terbit minyak. Tuang air dan biar mendidih.' Masukkan ikan, jus asam jawa dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula (nak guna serbuk perasa pun ok). Bila mendidih, masukkan terung (dan bendi, jika guna).
Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan hangat bersama nasi, sambal belacan dan ulam-ulaman....
No comments:
Post a Comment