Wednesday, January 6, 2010

cHoCoLatE LaYeReD cHeEsE cAkE

Kek ni pun wat dlm bulan Dec'09 tp kerja yang sibuk baik di opis dan rumah x der masa nk post dlm blog. Aku wat kek ni coz sorang suka mkn chocolate cake and sorang lagi suka mkn cheese cake.. Hah! senang citer aku wat 2 in 1.. bancuh n bakar sekali. Masa kek ni dibakar dlm oven uu mak ai.. satu rumah harum semerbak baunya. Ank2 dh siap piring masing2 tunggu loceng bunyi jerk.. Addooii kek belum masak tp customer dh beratur.. kadang2 kelakar gak tgk gelagat dorang ni. Mana x nya dh decide awal2 nk besar mana size kek tu. eerrmm x kisah la janji dorang mkn.. tingg!!. bunyi je loceng berlari2 ank la dorang ni berebut2. belum sempat nk tunggu 100% kek tu sejuk dh bising suh potong gak..

Kalau x bg sure dia akan kata 'mummy kedekut la' coz x kasi dia kek. Aku malas nk dengar dorang ni merengek2.. lepas 30 minit aku potong juga la.. n wat deco ckit lebihan coklat tempoh hari. Lepas dpt mkn baru senyap.. coz masing2 dh puas hati dpt mkn kek.. ngap!..ngap!..ngap!.. setengah dh habis.. tu baru 3 adik beradik yg mkn.. pas nie 5 beradik yg mkn sure x cukup.. hahaha.. Layyann..


Bahan A:
  • 180 gm mentega (*akak letak 190 gm)
  • 170 gm gula halus (gula kastor)
  • 3 biji telor gred A (berat kurang lebih 60g sebiji) (akak guna gred B je)
  • 20 gm serbuk koko *
  • 120 gm tepung halus *
  • 1 camca teh baking powder * (bahan * diayak bersama)

Bahan B:-

  • 250 gm cream cheese (pada suhu bilik)
  • 60 gm gula halus (gula kastor)
  • 1 camca teh esen vanila
  • 1 biji telor gred A (akak guna gred B jek)

Cara-Cara:-
- Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Putar mentega dan gula hingga putih.
- Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
- Perlahankan speed, masukkan tepungsedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata dengan spatula.
- Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
- Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
- Tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang, ratakan.
- Tuang pula kesemua adunan cream cheese dan ratakan.
- Tuangkan baki adunan coklat dan ratakan.
- Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails