Wednesday, January 6, 2010

pAu gOrEnG sAmbAL

Actually wat kuih pau ni bln lepas tp disebabkan keadaan yg sibuk sehingga x der masa nk post kt blog nie..
Kuih pau sambal ni sesuai mkn diwaktu petang n panas2..santai or b/fast pun blh. Maap la kalau bentuk x sekata.. almaklumla ank2 yg gentel bulat2.. mummy tukang bancuh doh jerk.. selebihnya tugas 3 beradik.. main masak2..hehehe.. betapa mudah nya kerja aku kan.. suka3.. Thx kak an coz bg resepi pau goreng sambal nie.. rasa dia mmg peerghh!! marvelous..tp ank2 layan ngan sos tomato. sodap katanya!! ngap..ngap.. Apa2 pun layan resepi kt bawah ni.. rugi kalau x cuba.

Bahan-bahan Doh :

3 cwn tepung gandum
2 sdt ragi kering (mauripan) dibancuh dgn 1/4 cawan air suam yg dicampur dengan 1 sudu besar gula. (Biarkan dlm mangkuk hingga berbuih angaran 5-10minit)
2 sdb Marjerin
1 bj telur
1 bj kentang, direbus dan dilecek halus
1/2 cwn air dicampur secubit garam

Cara-cara :-

1- Masukkan tepung ke dlm mangkuk besar. Buat lubang di tengah2 dan masukkan telur, campuran ragi, marjerin dan kentang ke dlm lubang tu.

2- Gaul dan uli perlahan2 hingga licin dan tambah air sedikit demi sedikit jika adunan terlampau kental.

3- Uli hingga adunan sebati dan licin. Biarkan di dalam mangkuk dan tutup dengan kain. Biar 15 minit.

4- Buka tutup dan tumbuk adunan untuk mengeluarkan udara. Uli lagi dan bentuk bulat2 dan tekan sedikit agar bentuk pau sedikit leper. Boleh juga di canai setebal 1cm dan diterap bulat2.

5- Sediakan dulang yg ditabur rata sedikit tepung. Letakkan pau di dalam dulang dan biar 10 minit sebelum digoreng.

6- Panaskan minyak yg bantayk di dalam kuali. Perlahankan api bila minyak panas. Goreng pau sambil diterbalikkan sentiasa agar pau masak rata. angkat bila warna pau keperangan.

7- Belah pau dan isikan sambal ikan bilis dan timun. (tapi hari tu x der timun belasah je kobis yang dihiris nipis2, mkn pun sodap gak)


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails